Kvinde af Mødre Mødes Betina Horsager

Mit navn er Betina Horsager. Jeg er 27 år og bor i Virklund med min skønne kæreste og vores datter, Ellen, fra midt august ’18. Som mor er jeg vikle-fortaler, plastik-forskrækket og finder ro og svar ved moderskabet, og dets mange spørgsmål, med lange gåture i skoven, eller ved at ses med mine med-mødre hos Mødre mødes.

betina1.png

At følge sit hjerte på egne vegne versus på sit lille barns vegne

Dette er virkelig en ting der er kommet bag på mig og som har fyldt rigtig meget i mit spæde moderskab. Jeg har i mine voksne år ikke været bange for at følge mit hjerte og intuition, om det så gik mod samfundets og den danske kulturs normer og uskrevne regler. Set i retrospekt føles det næsten som om at jeg var så stærk og stålfast i visse beslutninger, at det næsten gjorde mig stolt?! Beslutninger om hvilken mad jeg ville spise, selvkærlighedsrutiner, handlinger på miljøudfordringer mm.  

Men at tage beslutninger på min datters vegne, har fået den lille gnist af tvivl som jeg dog stadig har båret på, til at brede sig som en steppebrand. Det har manifesteret sig fysisk i form af negle-bidderi, som for mig er et tydeligt tegn på den usikkerhed og det pres jeg tidligere har set i forbindelse med større eksamener og hårde arbejdsperioder.

MEN usikkerhed eller ej – at følge sit hjerte og intuition, på egne eller ens babys vegne, er om end andet måske det vigtigste her i livet og i sit moderskab. Men det er nyt… alt er nyt som nybagt mor. Nyt, sårbart og usikkert. Men usikkerheden kan man gøre noget ved. Den kan italesættes, findes, pakkes ud, forstås og placeres på en indre hylde. En indre hylde hvor den gerne må være. Jeg har dog måtte erkende, at dette har været svært for mig at gøre alene. Her har mine medmødre i Mødre Mødes virkelig gjort en forskel. 

Ikke fordi vi altid har talt om disse udfordringer eller at vi har vendt dem sammen. Men blot det at de er der, har haft en kæmpe indflydelse på min følelse af mit moderskab. Mødre mødes giver en afsindig støtte, aflastning og ”hjælp” – ikke blot i det fysiske møde – men i det at det er opstået og er. 

betina2.png
betina3.png

At være i flok og føle sig alene

At være alene hjemme i sit hus med sin baby og til tider føle sig alene kan jeg fint arbejde med. Men når jeg har følt mig alene blandt andre – så gør det ondt. Ondt helt ind i knoglerne. Vi spejler os som mennesker. Vi er spækkede med spejlneuroner. Men når man ikke ser noget man kan genkende i sig selv i en moderlig kontekst i samfundet - ja, så er det svært! 

Nogle gange så svært at jeg kan tænke, at det ville være nemmere at være mor, hvis jeg boede med min lille familie på en øde ø… uden internet!! For så ville det være nemmere at gøre det jeg mærker er rigtigt for mig selv, min baby og min familie. 

Men hos mødre mødes kan jeg mærke, at jeg ikke vil bo isoleret på en øde ø. Jeg vil bare gerne - engang imellem - kunne spejle mig i nogen ”ligesom mig”. Nogle der tør stille spørgsmål til sig selv og samfundets normer, nogle som mærker efter og tør handle på det de finder. Nogle som ønsker at lære sig selv bedre at kende i søgen på at have det så godt som muligt i dette liv. 

”We are hardwired for belonging and connection”. Dette siger min absolutte yndlingsforfatter Brené Brown. Og aldrig har der været så meget tale om at ”et godt liv er gode relationer”. Da moderskabet for mig har været fyldt med mere usikkerhed end jeg i min vildeste fantasi havde forestillet mig, er mit behov for moderlige relationer blevet en absolut nødvendighed for min personlige trivsel.

Mødre mødes – en anbefaling fra det dybeste sted i mit hjerte

Jeg tror ikke der er nogle der er uenige med mig i, at det at blive nogens mor er for vildt. Så vildt at det fortjener at blive mediteret på – så vildt at en fødsel fortjener et rum med fordomsfrie ører og åbne hjerter. At blive mor er så fint, så skrøbeligt og så vigtigt at det fortjener et rum som kan rumme alt hvad det indebærer af følelser, fortid, tanker om fremtid og den absolutte nutid – et rum i Laven, med udsigt over Julsø, et rum, både fysisk og sanseligt med en facilitator som forstår sig på moderskabet, på universet, på livet. En facilitatior som Lykke, der kan italesætte, rumme og indramme det der er så vigtigt at føle, mærke og tale om.

betina4.png
betina5.png

Jeg vil for evigt være dybt taknemmelig for at Mødre Mødes og jeg skulle finde hinanden og udfolde sig så fint og meningsfuldt som det har vist sig. 

Mødre mødes er for dig der ønsker at give plads og rumme noget af det vigtigste her i livet. Det er en personlig og sjælelig rejse som alle mødre fortjener hvis de ønsker det. Et frirum, et pusterum, et hjerterum. 

Tak Lykke – af hele mit hjerte, tak!

betina6.png